Bylinné sirupy
Bezový sirup z květů
Natrháme 20 trsů květů bezu
květy dáme do mísy a přelejeme 2,5 litru převařené vlažné vody
a přidáme 4 velké očištěné citrony - necháme 24hod. odstát.
Po 24hod. scedíme od květů přes plátýnko, citrony vymačkáme a dáme do velkého hrnce, přidáme 2kila cukru.Necháme zavařit a plníme do sklenic. Necháme vychladnout a uchováváme v lednici.
Meduňkový sirup
-
asi dvacet delších stonků meduňky
-
1 kg krystalového cukru
-
1 sáček (20g) kyseliny citrónové
-
1,7 převařené vody

Mátový sirup
-
větší svazek máty
-
1 kg krystalového cukru
-
1 sáček (20g) kyseliny citrónové
-
asi 2 litry převařené vody

1 kg zralých šípků
2 litry vody
1,5 kg cukru
Oprané šípky podrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a potom přefiltrujeme přes plátýnko. Čistou šťávu zahřejeme na 70°C a rozpustíme v ní veškerý cukr. Hend naléváme do skleníček a zátkujeme. Sirup je bohatým zdrojem vitaminu C.

Sedmikrásky můžeme sbírat od května do zámrazu. Je to surivina, která je každému dobře dostupná, chce to jen trochu trpělivosti nasbírat 500 potřebných květů potřebných na sirup. Dbáme na to, aby květy byly z čistého nezaprášeného přostředí.
500 květů sedmikrásek přelijeme 3/4 litru vařicí vody. Přidáme na kolečka nakrájený, teplou vodou omytý citron, bez jader. Necháme do druhého dne vyluhovat. Pak přes husté plátýnko vylisujeme do smaltované kameninové nebo skleněné nádoby. Přidáme 75 dkg krystalového cukru, promícháme a svaříme do hustoty tekoucího sirupu. Horkým medem plníme menší skleničky. Sterilizace není nutná, protože med se nekazí a uložený v suchu a temnu vydrží i několik let.
Sedmikráskový sirup II
Velkou hrst květů sedmikrásek zalijeme 1 litrem vařicí vody a necháme 12 hodin stát. Potom přecedíme, prolisujeme a šťávu svaříme s 1/2 kg cukru do zhoustnutí. Užívá se proti kašli 2 - 4 lžičky denně.
"Medy" jsou nejen chutné do čaje a na chleba s máslem, ale jsou také léčivé při kašli, astmatu a chronickém zánětu průdušek.

Konopný sirup
Ingredience
konopí list (můžete i paličku)
pomeranč
citrón
cukr
voda
Postup
Konopný čerstvý nebo sušený list propláchneme vodou a vyplavíme tak nečistoty (použiváme biologicky pěstovanou marihuanu). Na 1 litr vody použijeme 5 hrstí konopných listů , 1 kg cukru, po 1 ks na plátky krájeného pomeranče a citrónu. Vše zahřejeme do bodu varu a necháme do druhého dne stát. Scedíme jemným plátnem a znovu zahřejeme. Plníme do lahví.
Pampeliškový sirup
Ingredience
100 ks květů
700 ml vody
1 kg cukru krystal
půl lžičky kys. citrónové (lépe šťávy z citrónu)
Postup:
Květy zalijeme horkou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat. Přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno a vaříme s cukrem, až začne houstnout. Přidáme kys. citrónovou (citrónovou šťávu) a povaříme. Horké plníme do skleniček.
Pampeliška obsahuje inzulin, pomáhá při cukrovce, čistí krev a pročišťuje žaludek, má dobrý vliv na játra.
Jitrocelový sirup
Ingredience
2 plné hrsti jitrocele i s kořínky
750 g medu
1 litr vody
šťáva z 1 citrónu
Postup:
Nasbíráme jitrocel (samozřejmě v čistém prostředí) i s kořínky (lze i bez nich, ale nebude tak účinný). Velmi pečlivě jej opereme, kořínky promneme od hlíny a propláchneme do čista. Nakrájíme na kousky.
Vaříme v 1 litru vody 20 min. Slijeme, promícháme s medem a svaříme do hustého sirupu, přidáme šťávu z 1 citrónu, dáme do vhodných skleniček, uchováváme v chladu.
Jitrocelový sirup se používá jako přírodní prostředek na léčbu kašle, nachlazení, angíny a zánětu dýchacích cest. Chrání sliznice a snižuje jejich dráždivost. Uvolňuje (ztekucuje) husté hleny a ulehčuje vykašlávání, snižuje intenzitu a četnost kašle. Ulevuje při zánětech mandlí, průdušek a při astmatu. Má čistící účinky na náš organismus, neboť odvádí škodlivé látky z krve. A také má pozitivní vliv při žaludečních a střevních obtížích.